Sklep z mąką - szeroki wybór mąki do wypieków, ciast oraz mąk dla osób z nietolerancją glutenu – Zakupyw24h.pl

Sklep z mąką

Jest 22 produktów.

Pokazano 1-22 z 22 pozycji

Indeks: 66332

Lubella Mąka Puszysta Tortowa 1 Kg

Nazwa: LUBELLA MĄKA PUSZYSTA TORTOWA 1 KG Producent: LUBELLA S.P. Z O.O. S.K. Grupa: Art. spożywcze Podgrupa: Mąka Marka: LUBELLA Kod kreskowy: 5900049000243 Kraj pochodzenia: PL Temperatura MAX: Temperatura MIN: VAT: 5%

Cena 5,21 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 853724

Aro Mąka Krupczatka 1 Kg 8 Sztuk

Nazwa: ARO MĄKA KRUPCZATKA 1 KG 8 SZTUKProducent: PRZ .ZB-MŁ.'PZZ' W STOISŁAW.SA (MW)Grupa: Art. spożywczePodgrupa: MąkaMarka: AROKod kreskowy: 5902241237793Kraj pochodzenia: PLTemperatura MAX: Temperatura MIN: VAT: 0,00%

Cena 34,36 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 767753

Aro Mąka Tortowa T450 12 Kg

Nazwa: ARO MĄKA TORTOWA T450 12 KGProducent: PRZ .ZB-MŁ.'PZZ' W STOISŁAW.SA (MW)Grupa: Art. spożywczePodgrupa: MąkaMarka: AROKod kreskowy: 5902241234235Kraj pochodzenia: PLTemperatura MAX: Temperatura MIN: VAT: 5,00%

Cena 44,80 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 242017

Basia Mąka Pszenna T1850 [10 Sztuk]

Nazwa:BASIA MĄKA PSZENNA T1850 [10 SZTUK]Producent:GOODMILLS POLSKA SP Z O OGrupa:Art. spożywczePodgrupa:MąkaMarka:BASIAKod kreskowy:5902020163299 , 5902020163398Kraj pochodzenia:PLTemperatura MAX:Temperatura MIN:VAT:5%

Cena 51,37 zł
- +
Więcej
W magazynie
Sklep z mąką
Sklep z mąką

Mąka pełnoziarnista

Używana do wypieków, do naleśników, zachwalana podczas pieczenia świeżego pieczywa i pizzy - bohaterka kategorii - mąka pełnoziarnista!

Od setek lat króluje w polskiej kuchni, wyróżniając się nieoczyszczonymi ziarnami i dostarczając nam tym samym mnóstwa cennych minerałów i witamin. Jej prozdrowotne właściwości powodują, że stała się poważnym konkurentem dla innych, znanych i lubianych mąk. 

W ofercie zakupyw24h.pl przygotowaliśmy dla Ciebie produkty popularnych i cenionych na rynku producentów, dzięki którym Twoje przyszłe, kulinarne poczynania będą jeszcze bardziej udane, a potrawy - jeszcze smaczniejsze!

 

Mąka do pieczenia chleba - czym się kierować przy wyborze?

Różne typy mąk posiadają specjalne, numeryczne oznaczenia. Na sklepowych półkach znajdziemy więc mąki np. 400, 450, 500, 1850 i 2000. Im większa liczba - tym mąka jest zdrowsza i posiada więcej substancji mineralnych. Przykładowo więc mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 posiada ich aż 2%. 

 

Mąka razowa a pełnoziarnista

Wśród najbardziej wartościowych i najzdrowszych mąk wyróżnia się razową i pełnoziarnistą. Ich różnica opiera się głównie na innym sposobie mielenia i odmiennej obróbce termicznej. 

Mąka razowa a pełnoziarnista:

- Mąka razowa pszenna poddawana jest jednokrotnemu mieleniu, dzięki czemu otrzymujemy nieregularną konsystencję, o ciemniejszym zabarwieniu. Ten rodzaj posiada ogromną ilość potasu, magnezu i przeciwutleniaczy, przez co chętnie używamy go w wypiekach i w tradycyjnych, polskich daniach mącznych, 

- Mąka żytnia pełnoziarnista używana jest do tych samych produktów i wyrobów, co klasyczna mąka pszenna. Z racji oczyszczenia stanowi za główne źródło błonnika, spowalniając przy tym proces przyswajania cukrów (a co za tym idzie - wpływając pozytywnie na naszą przemianę materii).

 

Mąka do wypieku chleba

Wybierając więc mąkę do pieczenia chleba zwróć uwagę na wartość liczbową oraz na określenia, takie jak np. jasna, szara czy tortowa. Mąka pszenna pełnoziarnista jest wyraźnie grubsza, ciemniejsza, posiada fragmenty okrywy owocowej i nasiennej, dzięki czemu pełna jest wartościowych składników odżywczych. Dlatego też to ten typ mąki stosowany jest głównie w przypadku pieczywa o tzw. podwyższonych parametrach. 

 

Oznaczenia numeracyjne mąki - która mąka do czego?

O ile mąka pszenna 2000 jest zdrowa i bardzo często wybierana w domowych wypiekach, o tyle zastąpić ją można mąką tortową, która zapewnia puszystość (np. biszkoptom), albo poznańską, która nadaje elastyczności.

Najpopularniejsza w naszym kraju jest mąka pszenna, wyrażona poprzez nazwy takie jak np. krupczatka, poznańska czy wrocławska. Ze względu na swoją delikatną formę wykorzystywana jest do wielu, znanych wypieków, naleśników, kruchych ciastek, omletów, makaronu czy klusek lub knedli. Bardzo często stanowi też za idealny sposób zagęszczania sosów i zup. 

Typ powyżej 550 doskonale sprawdzi się przy cięższych wypiekach - np. w przypadku ciasta drożdżowego lub pączków. Nieco wyższy typ, powszechnie nazywany chlebowym, wyróżnia się pewnym stopniem przetworzenia, dzięki czemu wykorzystuje się je do pieczenia tradycyjnego chleba na zakwasie. Mąka najzdrowsza nazywana jest określeniem “z pełnego przemiału” i wyrażona jest poprzez najwyższą wartość - typ 3000.

Mąka żytnia pełnoziarnista do czego? Wykorzystujemy ją zarówno do makaronów, jak i do wypiekania pieczywa. Produkty wyrażone poprzez liczby 800, 950, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) czy 2000 (razowa) najczęściej spotkamy w składzie ulubionych bułeczek, rogalików lub chleba. 

Bez względu na to jaką mąkę wybierzesz pamiętaj, aby przed użyciem ją "napowietrzyć" - czyli przesiać przez sito.

Śledź nas na Facebooku