Świeży chleb na dowóz w obrębie Warszawy w ciągu 24h - Zakupyw24h.pl

Świeży chleb

Jest 8 produktów.

Pokazano 1-8 z 8 pozycji

Indeks: 308091

Mestemacher Pumpernikiel 250 G

Nazwa:MESTEMACHER PUMPERNIKIEL 250 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:Pieczywo, cukierniaPodgrupa:Chleb pakowanyMarka:BENUSKod kreskowy:5900585000059Kraj pochodzenia:PLVAT:5%Chleb żytni z pełnego ziarna, bogaty w błonnik, bez substancji konserwujących, pasteryzowany. Może zawierać mleko, sezam, soję i orzechy laskowe.Składniki: rozdrobnione ziarno...

Cena 6,91 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 339746

Mestemacher Pumpernikiel Chleb Żytni Pełnoziarnisty 250 G

Nazwa:MESTEMACHER PUMPERNIKIEL CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY 250 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:PieczywoPodgrupa:ChlebMarka:BENUSKod kreskowy:4000446001216Kraj pochodzenia:PLVAT:5%Chleb żytni bez substancji konserwujących. Liczba kromek ca.28. Może zawierać mleko, sezam, soję i orzechy laskowe.Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie, woda, ekstrakt...

Cena 7,17 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 307987

Mestemacher Chleb Wielozbożowy Pełnoziarnisty 500 G

Nazwa:MESTEMACHER CHLEB WIELOZBOŻOWY PEŁNOZIARNISTY 500 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:PieczywoPodgrupa:ChlebMarka:BENUSKod kreskowy:5900585000028Kraj pochodzenia:PLVAT:5%Chleb żytni bez substancji konserwujących, pasteryzowany. Może zawierać mleko, soję i orzechy laskowe.Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (57%), woda, siemię...

Cena 7,41 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 308089

Mestemacher Chleb Razowy 500 G

Nazwa:MESTEMACHER CHLEB RAZOWY 500 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:PieczywoPodgrupa:ChlebMarka:BENUSKod kreskowy:5900585000110Kraj pochodzenia:PLTemperatura MAX:Temperatura MIN:VAT:5%Chleb razowy bez substancji konserwujących, pasteryzowany. Może zawierać mleko, soję, orzechy laskowe i sezam.Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (61%),...

Cena 7,41 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 308090

Mestemacher Chleb Żytni Pełnoziarnisty 500 G

Nazwa:MESTEMACHER CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY 500 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:PieczywoPodgrupa:ChlebMarka:BENUSKod kreskowy:5900585000011Kraj pochodzenia:PLVAT:5%Chleb żytni bez substancji konserwujących, pasteryzowany. Może zawierać mleko, sezam, soję i orzechy laskowe.Składniki: rozdrobnione ziarno żytnie i mąka żytnia (61%), woda, sól, błonnik...

Cena 7,41 zł
- +
Więcej
W magazynie

Indeks: 557509

Mestemacher Chleb Żytni Pełnoziarnisty Ze Śliwką 250 G

Nazwa:MESTEMACHER CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY ZE ŚLIWKĄ 250 GProducent:BENUS SP. Z O.O. (MW)Grupa:PieczywoPodgrupa:ChlebMarka:BENUSKod kreskowy:5900585000936Kraj pochodzenia:PLVAT:5%Chleb żytni bez substancji konserwujących, pasteryzowany. Wysoka zawartość błonnika. Śliwka może zawierać pestkę lub jej fragmenty. Chleb może zawierać mleko, sezam, soję i...

Cena 7,42 zł
- +
Więcej
W magazynie
Świeży chleb
Świeży chleb

Chleb to składnik, bez którego życia nie wyobraża sobie wielu Polaków. Jemy go na śniadanie i kolację, a często nawet do obiadu. Najlepiej smakuje świeży prosto z pieca. Możemy zrobić go samodzielnie, albo kupić w piekarni lub markecie. Jak go przechowywać i zachować w długiej świeżości, a także, czy istnieje możliwość rozpoznania, czy mamy do czynienia z pieczywem świeżym czy odmrażanym?

Świeży chleb

Świeży chleb z masłem – kto go nie jadł? To jeden ze smaków dzieciństwa. Nie zawsze jednak możemy się nim cieszyć, w końcu jak długo po zakupie wciąż może być tak pyszny? O tym jak przechowywać chleb, aby zachować jego świeżość dowiecie się z kolejnego akapitu.

Jak przechowywać chleb

Warto zaznaczyć, że najdłużej swoją świeżość zachowuje wyrób z mąki żytniej oraz pełnoziarnistej, na naturalnym zakwasie. Tego rodzaju chleby zachowują dobry smak nawet przez kilka dni. Z kolei chleby z jasnej mąki, które wypiekane są z pszennej mąki i na drożdżach schną znacznie szybciej. Jednak świeżość jednego i drugiego pieczywa możemy przedłużyć odpowiednio go przechowując. Nawet najtrwalszy chleb, jeśli pozostanie przechowywany w nieodpowiednim miejscu może szybko się zepsuć. Zazwyczaj pieczywo umieszcza się w chlebaku. Najbardziej polecane są chlebaki wykonane z drewna lub bambusa, zapewniają one odpowiednią cyrkulację powietrza. Chlebak należy regularnie myć, aby bakterie znajdujące się w jego wnętrzu nie wpływały na przyspieszenie psucia się chleba. Do ich mycia używamy wody i delikatnych detergentów. Chleb możemy trzymać również w szafce. Nie zaleca się trzymania pieczywa w foliowym opakowaniu, naraża to bowiem pieczywo na zbieranie się wilgoci. Lepsze dla środowiska i zdrowia są papierowe torebki, zmniejszają one prawdopodobieństwo pojawienia się pleśni.  Choć jeszcze bardziej poleca się użycie lnianego woreczka. Materiał ten zapewnia dobrą cyrkulację powietrza i wpływa korzystnie na zachowanie chrupiącej skórki oraz walorów smakowych. Jak widać sposób na świeży chleb, to przede wszystkim jego właściwe przechowywanie. Istnieje jeszcze kilka sztuczek, na to, by chleb pozostał dłużej świeży, jednak o tym przeczytacie w jednym z kolejnych akapitów.  

Jak odróżnić świeży chleb od mrożonego

Świeże pieczywo może być prawdziwym smakołykiem i może dodać smaku daniom. W wielu dyskontach znajdziemy pieczywo wypiekane świeżo na miejscu. Tego rodzaju pieczywo pięknie pachnie i szybko traci swoje właściwości, już po kilku godzinach może być bez smaku. Ciasto co prawda wypieka się w sklepie, ale wcześniej było ono mrożone przez długi czas. Jest to tzw. półzapiek, a więc ciasto wypieczone do około 80%, a następnie przeznaczone do późniejszego wypieku. Piecze się je więc dwa razy, co dodatkowo je wysusza. Jednak, czasami takie produkty mogą być paradoksalnie lepsze, różnie to bywa, czasami jest na odwrót. Wszystko zależy od pieczenia, wytwarzanie pieczywa metodą tradycyjną może dawać produkt smaczny i zdrowszy od mrożonek. Ale niedbałe przygotowywanie może dawać produkt gorszy od mrożonek. Zazwyczaj przyjęło się jednak, że w marketach mamy do czynienia z chlebem, który przygotowywany jest właśnie z wcześniej wspomnianego półzapieku, natomiast w przypadku piekarni z pieczywem, które jest przygotowywane na świeżo. W razie wątpliwości zawsze warto jednak zapytać i potwierdzić nasze przypuszczenia, nie ma bowiem reguły i może okazać się, że wcale nie mieliśmy racji.

Patenty na świeży chleb

Wiele osób zastanawia się nad tym jak długo można przechowywać chleb w lodówce i czy można przechowywać chleb w lodówce. Odpowiedź brzmi – można, ale niekoniecznie jest to dobre rozwiązanie. Co prawda zwyczajowo temperatura, która panuje w lodówce zapobiega psuciu się jedzenia, ale może to wpływać również na szybką utratę niektórych właściwości. W tym miękkości i puszystości. W tym przypadku już kilka godzin w lodówce sprawia, że ciasto staje się twardsze i bardziej zbite. Zimno nie zawsze sprawia też, że pleśń się nie pojawi. Kolejną i podstawową kwestią jest przechowywanie chleba w pojemniku, który zapewnia cyrkulację powietrza, a więc nie w foliowym woreczku. Jeśli chcemy powstrzymać wysychanie chleba warto wrzucić do woreczka kawałek skórki jabłka. Jabłko oddaje wilgoć, dlatego spowalnia wysychanie chleba. Kolejnym patentem na przedłużenie żywotności chleba jest jego zamrożenie, świeży chleb pakujemy w torebkę foliową lub papierową i mrozimy. Taki chleb mrozić możemy nawet przez 3 miesiące. Chleb po wyjęciu z zamrażalnika jest gotowy do spożycia po kilku godzinach.

Śledź nas na Facebooku